Een ondeugend besefmomentje

‘Nou en toen had ik zoiets van een besefmomentje’, zei mijn nichtje tijdens het kerstdiner nadat ze door haar vader was ondervraagd over de voortgang van haar afstudeeronderzoek. Vervolgens deelden alle familieleden, veertien in totaal, hun besefmomentjes van 2014 met elkaar. Het werd nog laat en heel gezellig.

Het deed me denken aan een ander etentje. Ik was met collega’s in restaurant De Ondeugd op de Krommestraat in Amersfoort. We hadden een acquisitie gedaan en kwamen bij elkaar om het te vieren. In de zesde eeuw maakte paus Gregorius I een overzicht van de zeven ondeugden: hoogmoed, gierigheid, wellust, afgunst, vraatzucht, gramschap, luiheid. De naam van het restaurant en de lijst van Gregorius inspireerden ons tot het maken van een lijst met ondeugden van deze tijd, want luiheid bijvoorbeeld vonden mijn hardwerkende collega’s eerder een deugd dan een ondeugd. Het werd nog laat en heel gezellig.

In zijn nieuwjaarstoespraak confronteerde de huidige paus het Vaticaan met tien moderne zonden. Ook de medewerkers van de Rabo moeten aan een jaarlijks besefmomentje geloven, lees ik in de krant. Zij gaan op de ‘dag van waarden’ met elkaar in gesprek over ethische dilemma’s. Wiebe Draijer, de nieuwe bestuursvoorzitter van de bank is een veranderaar en met veranderingen komen nieuwe dilemma’s mee. Draijer schrijft een blog waarin hij verslag doet van zijn werkweek. Misschien dat hij in zijn blog ook zijn dilemma’s beschrijft. Daarover in gesprek gaan, kan voor de medewerkers nog laat en heel gezellig worden.

07-01-2015 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl