Coachen, vertel mij wat...

‘Op welke vraag verwacht je vandaag antwoord te krijgen?’

‘Ach, ik weet niet.  Je leert er altijd wel wat van.’

Teleurstellend? Misschien voor sommige coaches wel, maar laten we er niet ingewikkeld over doen en praktisch blijven. Stop met vragen naar de bekende weg. Meestal is beginnen met een verhaal in plaats van met een vraag effectiever.

‘Vertel mij wat.’

‘Wat dan?’

‘Maakt niet uit, wat je wilt.’

Zo komt een stukje levensverhaal tevoorschijn, dat zich gedurende de coaching ontspint in plots en thema’s. Dan vraag ik de coachee het verhaal te hertellen vanuit het perspectief van een ander of ik vraag hem een ogenschijnlijke bijzaak in het verhaal te beschouwen als hoofdzaak.  In het licht van de verhalen van mijn coachees plaats ik andere illustratieve verhalen,  soms gebaseerd op oude wijsheden,  soms gebaseerd op wat we allemaal kennen uit literatuur en films, soms een persoonlijke anekdote.

Over het algemeen onthoudt een coachee een herkenbaar verhaal goed. ‘Vertel mij wat’, verzucht de coachee op zijn beurt. Een goed verhaal blijft weken na de coachsessie nog doorwerken.  En de coachee kan via eigen reflectie op het verhaal zijn situatie betekenis geven,  wat minder manipulatief is dan het traditionele vraag- en antwoordspel tussen coach en coachee.  Verhalen bieden niet alleen een nieuwe invalshoek,  maar werpen ook nieuwe vragen op.  Dus, wees welkom om op verhaal te komen dan nemen we afscheid met vragen naar onbekende wegen.

13-04-2016 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl