De coach hoedt zich voor time-management taal

Hoed je voor het woord ‘even’. Het woord ‘even’ wordt vaker gebruikt naarmate de werklast toeneemt. ‘Dat doe ik even’ impliceert dat je er geen tijd voor neemt en voordat je het weet krijgt ‘even’ een andere betekenis, namelijk in ‘sorry, maar dat duurt nog wel even’. Voorlopig helemaal niet dus. Hoed je ook voor het woord ‘eigenlijk’. Ik ben nu wel dit blog aan het typen, maar eigenlijk zou ik de administratie moeten doen. Je things-to-do lijstje wordt bij een te grote werkdruk een things-not-done lijstje, omdat alles wat erop staat half af is. Als je dan toch met de administratie in de weer gaat, denk je dat je eigenlijk een blog had moeten schrijven, eigenlijk naar de sportschool moet, eigenlijk je moeder moet bellen, enzovoorts.

Voor een opdracht heb ik de Tijdmanagement Matrix van Stephen Covey bekeken. Prioriteren doe je aan de hand van de criteria belangrijk/niet belangrijk en urgent/niet urgent. Plezierige activiteiten horen in het kwadrant 'niet urgent/niet belangrijk' , staat er. Vast een oude druk, en inderdaad: uit 1999. Ik leg het boek terzijde en besluit met mijn cursisten een open gesprek te voeren over tijdsbeleving. Met hun observaties zou je een bestseller kunnen schrijven. We krijgen zicht op een spectrum dat loopt van 'Doe gewoon wat er op dat moment gedaan moet worden,' oftewel: ‘leef in het NU’, tot aan strakke planning en structurering van de werkzaamheden. Iedere positie die je op dat spectrum inneemt, kan de goede zijn en is afhankelijk van veel factoren, onder andere van je eigen temperament.

Om op een bevredigende wijze je tijd te managen is het nodig om op tijd te signaleren wanneer je een beetje in het spectrum op moet schuiven. Je leeft graag vanuit inspiratie? Soms is een beetje discipline onontbeerlijk. Je houdt bij voorkeur alle ballen in de lucht? Soms moet je een bal overgooien en iets delegeren. Is in jouw visie een besluit pas genomen als die is uitgevoerd? Dan is het beter om besluiten snel uit te voeren, anders loop je vast. Zo, het blog is klaar. Ik ga nu eindelijk de schuur opruimen. Hoed je voor het woord ‘eindelijk’.

23-05-2016 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl