De coach weet het ook niet

‘Wat wil je bereiken?’ vroeg ik hem tijdens de intake voor een training Coachend Leidinggeven. Hij wilde graag helder leren formuleren, omdat hij dat in anderen bewonderde. ‘Wil je formuleren wat je weet of wat je niet weet?’ was mijn volgende vraag. Hij keek verbaasd en enigszins verward. ‘Hoe kun je formuleren wat je niet weet?’ Het gesprek kreeg een filosofische wending. Interessant als je nagaat dat Plato bij monde van zijn personage Socrates ‘het niet weten’ tot wijsheid maakte. ‘Weet je’, zei ik, ‘als je weet, dan stopt het onderzoek en kom je er nooit achter wat er achter zit’. We lachten beiden om deze Cruijffiaanse formulering.

Wanneer je als ‘Oude Griek’ advies nodig had, bracht je een bezoek aan het Orakel van Delphi. Daar mocht je een vraag stellen aan de Pythia. De Pythia gaf de boodschap door aan de goden, maar echt wijs kon je uit het antwoord niet worden. Verpakt in nevelen, was het zo vaag en onsamenhangend dat deze vertaald moest worden door priesters en dan nog bleef het duister. Toch trok de tempel jaarlijks duizenden bezoekers die ‘Food for Thought’ kwamen halen. Als ze het orakelen van de priesters echter te letterlijk namen, dan kwamen ze door misinterpretatie van het antwoord van een koude kermis thuis.

‘Het was dus wel de bedoeling dat je zelf bleef nadenken’, zei hij nadat hij het verhaal had aangehoord.‘Ja, klopt, dus waarom mag een coach niet naar woorden zoeken, hakkelen en stamelen?’ Hij dacht even na en knikte begrijpend. ‘Maar als niet weten de essentie van wijsheid is, wat heeft coaching dan eigenlijk voor zin?’, vroeg hij. ‘Dat weet ik niet, zeg jij het maar’. We zijn nu een paar maanden verder. De training is afgerond. Op het evaluatieformulier schreef hij dat hij nooit voor mogelijk had gehouden hoe daadkrachtig en effectief ‘niet weten’ kan zijn. 

Inspiratie: 'Wat filosofen weten, over verlangen naar geluk en de honger naar kennis', Hans Thijssen, Uitgeverij Vantilt, 2016

 

28-12-2016 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl