De coach is er stil van

De coach is er stil van

‘Je hoofd is te heet en je hart te koud’ zegt Arletty tegen Marcel Herrand in de film Les Enfants du Paradis uit 1947. Het citaat schiet me te binnen zodra mijn coachee heeft plaatsgenomen en het woord neemt. Hij blijft zeker een kwartier uitleggen wat er is gebeurd en waarom. Zijn analyse is haarscherp en zijn oplossing ook. Hij kijkt me aan alsof hij alleen nog maar bevestiging verwacht. ‘Wat zegt je hart?’ vraag ik. ‘Mijn hart’, en hij krijgt een schampere uitdrukking op zijn gezicht, ‘geeft  mij gelijk’.

Ik ben er stil van. Hij wrijft zijn handen over zijn knieën en pakt daarna zijn mobiele telefoon. Ik schenk nog een kopje koffie in. Met een strak gebaar schuift hij zijn telefoon weer in zijn jasje en neemt de koffie aan, maar niet mijn glimlach. Ik denk te herkennen wat er door hem heen gaat. De volgende afspraak, een boodschappenlijstje, oordelen over zijn coach, allerlei gedachtes nemen bezit van de stilte. Maar om het hart te laten spreken, moet het hoofd zwijgen.

Omdat mijn hoofd altijd haast heeft en mijn hart tijd vraagt, bezoek ik af en toe een stilte retraite. De eerste keer wist ik niet hoe ik zonder lawaai te maken kon opstaan en weglopen. Nadat ik verschillende vluchtroutes had doorgenomen, dacht ik na over de gedachte dat ik geen aandacht op me wilde vestigen. Maakte ik me zorgen over wat anderen van me dachten? Er passeerden nog honderden gedachtes, maar om in de woorden van de Dali Lama te spreken: ‘don’t serve them tea’. Zo vond ik, toen er helemaal geen gedachtes meer over waren, de stilte in het hart die ik best liefde durf te noemen.   

 

Inspiratie:

De trailer van les enfants du paradis: https://www.youtube.com/watch?v=JGVnnpIt9s0

Stilte voor beginners:  http://www.jankortie.nl/HetLiedvandeStilte/Zondagmiddagretraite

 Onder leiding van vriendin en collega:   http://www.elenchis.nl/wat-doet-elenchis/retraites/awareness-amp-silence

25-01-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl