De coach en de kracht van rituelen

De dood van een voor jou belangrijk persoon confronteert je met de eindigheid van het leven. Mogelijk dat je gaat beseffen dat je een leven leidt dat veraf ligt van wie je wil zijn. Er komen dan existentiële vragen in je op als wie ben ik echt en hoe vind ik mijn eigen pad terug. De verwarring wordt groter als er onafgemaakte zaken spelen tussen jou en degene die je verloren hebt. Het rouwproces wordt daardoor geblokkeerd, terwijl rouwen juist nodig is om terug te komen bij jezelf.

Mijn coachee praat openhartig over het verdriet dat optrad toen zijn vader twintig jaar geleden plotseling overleed. ‘Er viel nog zo veel goed te maken’, zei hij. Zijn vader had niet veel op met zijn uitstekende schoolresultaten en toen hij cum laude afstudeerde vond zijn  vader het maar opschepperij. Op zijn promotie fluisterde zijn vader hem toe dat hij nooit mag denken beter te zijn dan anderen. Het harde werken en de goede resultaten zijn gebleven en toch heeft het hem niet het succes gebracht wat hij ervan had verwacht. ‘Ergens zit een blokkade’. Hij zuchtte en leek nog uitgeputter dan toen hij de coachstudio binnenkwam.

Confucius (551 v.Chr.- 479 v.Chr.) biedt een oplossing voor onafgemaakte zaken, namelijk een ritueel ‘doen alsof’. Michael Puett geeft in zijn boek De Weg een mooi voorbeeld. Stel we zeggen elke dag tegen onze partner ‘Ik houd van je’ ook al weten we dat het heus niet altijd koek en ei is. Met het ritueel van de liefdesbetuiging creëren we een verstandhouding met onze partner die we graag willen. Door de herhaling wordt de gewenste verstandhouding bestendigd. Met een ritueel waarin mijn coachee wekelijks aan een foto van zijn vader vertelde wat hij bereikt had, zette hij de conversatie met zijn vader voort alsof hij nog in leven was, maar dan samen ouder en wijzer geworden. De verstandhouding met zijn vader verbeterde ook al was hij al dood. Langzaam maar zeker verloor mijn coachee zijn schroom voor succes en kreeg hij de promotie die hij ambieerde.

Over rituelen gesproken. Toen de kinderen nog klein waren en ik eenmaal in de auto op weg naar mijn werk het ritueel van het vullen van overblijftasjes en sporttasjes achter me had gelaten, bracht de handeling van lippenstiften mij van de ene levenssfeer naar de andere, van moeder naar ondernemer. In je leven heb je meer geritualiseerd dan je denkt. Sommige van die rituelen helpen je het nieuwe te omarmen, terwijl andere rituelen je vasthouden in het in oude. Het kan geen kwaad om je rituelen eens grondig onder de loep te nemen. Te beginnen met de goede voornemens die je wellicht aan het begin van deze maand maakte.

Inspiratie:

Boek: De weg van Michael Puett en Christine Gross Loh

School of life over existential crisis: https://www.youtube.com/watch?v=aEzMwNBjkAU

Coaching op existentiële vraagstukken bij levensfasetransitie: www.edhagedorn.com

Familieopstellingen: http://gomotions.nl/workshop-familieopstellingen

11-02-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl