De coach ziet het anders

Wanneer je een aantal keren naar hetzelfde muziekstuk luistert, hoor je nieuwe lagen in de klanken. Bij herlezen van een roman vallen je andere passages op dan toen je het boek de eerste keer las en een schilderij blijft aantrekken omdat je details ontdekt die eerder aan je aandacht ontsnapten. Kunst verfijnt je bewustzijn. In december bezocht ik de opera Parsival van Wagner. Tijdens de pauze kocht ik het libretto dat door een aantal essays werd ingeleid die elk een ander licht wierpen op de muziek, het verhaal en het decor. Het lezen van het boek maakte dat meer dimensies van de opera duidelijk werden en dit gegeven zal waarschijnlijk een verdiepende invloed hebben op mijn waarneming wanneer ik het voor een tweede keer ga zien.

Een coachee schetste een nogal eenzijdig beeld van haar werk. Ik nodigde haar uit een wandeling te maken, terug te komen en mij te vertellen wat ze had gezien. Daarna vroeg ik haar om dezelfde wandeling opnieuw te maken. Het leek haar een herhaling van zetten en ze vroeg zich ernstig af wat het wandelen met haar vraag te maken had, maar ze overwon haar weerstand en ging op pad. Bij derde keer begreep ze de bedoeling. Haar bewustzijn was door drie keer dezelfde wandelingen te maken verfijnt, want ze zag telkens iets nieuws. Op haar eerste wandeling lette ze op de straatnamen om er zeker van te zijn dat ze de weg naar mijn studio terug zou vinden. De tweede keer zag ze een vrouw achter een raam de plantjes water geven. Ze zwaaiden naar elkaar. Een poes op een muurtje liet zich door haar aaien. De derde keer beschreef ze de herfstkleuren en de geur van aarde en paddenstoelen. Met de wandelingen in herinnering vertelde ze op onze daaropvolgende afspraak vanuit verschillende invalshoeken over haar werk waardoor er meer oplossingsrichtingen in beeld kwamen.

Roland Barthes, franse literatuur criticus (1915-1980) verklaarde in 1965 de auteur dood, omdat volgens hem niet de auteur betekenis in de tekst legt, maar de lezer. De tekst, zo was zijn stelling, ontstaat pas bij het lezen ervan. Iedereen neemt waar met een unieke bril. Het opzetten van een andere bril brengt andere perspectieven. Met het verwisselen van brillen wordt het bewustzijn verfijnt. Zo is de wijze waarop kunst, of zo je wilt je eigen wereld, je raakt en van betekenis is ook een spiegel van de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt in de tijd tussen je eerste confrontatie met een concert, een boek of een schilderij en je tweede. Anders waarnemen, is anders denken, is anders voelen, is anders doen, is anders waarnemen, is anders denken, is anders voelen, is anders doen etc.

07-05-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl