De coach legt verbanden

In april is de schrijver van Zen and the Art of Motorcycle Maintenance, Robert M. Pirsig, overleden. Toen ik dit bericht kreeg, was ik halverwege het herlezen van zijn boek. Ter ere van Pirsig wil ik het hebben over zijn fascinatie voor Henry Poincaré, een frans wiskundige en wetenschapsfilosoof. Het betreft een verhandeling over het selecteren van de juiste feiten voor het doen van onderzoek en het vinden van het verband tussen de feiten. Dit is interessant, omdat je als coach luistert naar de feiten waaruit een levensverhaal bestaat en je samen met je coachee op zoek gaat naar de verbanden waardoor de feiten betekenis krijgen.

Als we de methode Poincaré volgen, beginnen we bij de meest algemene feiten. De feiten die zich herhaaldelijk manifesteren zijn beter bruikbaar dan het feit dat zich een enkele keer aandient. De simpele feiten treden het meest waarschijnlijk vaker op. Kies dan de feiten die simpel lijken, maar qua structuur complex zijn. Formuleer en theorie en onderzoek vervolgens de feiten die daar het meest van verschillen. Poincaré stelt vervolgens dat het onbewuste het verband tussen de feiten aandraagt op basis van schoonheid en harmonie in het patroon. Om de schoonheid en de harmonie te zien, moeten we de feiten loslaten. Het patroon komt tot ons als we met hele andere dingen bezig zijn dan de feiten. Een blik in de ogen van een voorbijganger, een zonnestraal op een bloem, ergernis over gebrek aan zitplaatsen, en bam, alle verbanden vallen opeens samen.

Met een magere vijf voor wiskunde op mijn eindlijst, zou ik niet toegelaten worden tot de universiteit. Dat maakte niet uit, want ik had eerst nog iets beters te doen dan studeren. Tien jaar later was het zover en moest ik een wiskunde toelatingsexamen doen. Omdat ik er weinig vertrouwen in had, volgde ik een voorbereidende cursus van twee weken. Daar zag ik vanaf de eerste dag de verbanden en viel alles op zijn plaats. Hoe mooi is het om het geheel te ervaren en te voelen hoe alles in schitterende patronen met elkaar verbonden is. Pirsig:’It is not the facts but the relation of things that results in the universal harmony that is the sole objective reality’.

Kijk naar: The mind of the Universe: https://www.npo.nl/the-mind-of-the-universe/07-05-2017/VPWON_1240593

Lees: https://www.bol.com/nl/p/zen-and-the-art-of-motorcycle-maintenance/1001004002652378/?suggestionType=suggestedsearch

 

05-05-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl