De coach is bevlogen

In mijn werk als coach wil ik de coachee meer laten zien om vervolgens een ander perspectief te kunnen bieden en dat is precies waar de kunstenaar David Hockney een levenslange meditatie van heeft gemaakt. ‘How does drawing make one see things clearer, and clearer, and clearer still?’ vraagt hij zich af. Dwalend door het Tate Britain, waar ik dit weekend was en ik zijn expositie bezocht, dacht ik met hem mee. Daarna naar Turner. Het museum beschikt over een grote collectie van zijn schilderijen die tegelijkertijd explosief en verstilt zijn. De nietigheid van de mens zien en tegelijkertijd de gehele schepping ervaren. Troost vinden in de schoonheid van destructie. Tos slot Alberto Giacometti in het Tate Modern. Wie doet je meer voelen over je plek in ruimte en tijd?

Krisztina de Châtel. Haar choreografieën gaan over het benutten van ruimte, hoe die te vullen, hoe die te bezielen en hoe daarin volledig aanwezig te zijn. Het vliegtuig had gelukkig vertraging, waardoor ik kon beginnen aan het boek Dans! Denk!. Het is eigenlijk een beschreven pas de deux van schrijver filosoof Désanne van Brederode met de grootste choreograaf van deze tijd. Mijn corebusiness is talentontwikkeling en mijn vakliteratuur bestaat uit biografieën van kunstenaars als de Châtel. Hoe ze per ongeluk op het spoor van haar talent kwam, wat haar inspiratiebronnen en leermeesters zijn, over haar originaliteit en haar visie. Ze stelt dat de ruggengraat de as van alle beweging is.

Het was laat toen ik eindelijk thuis was. Te wakker om te slapen, viel ik zappend in een programma over Le sacre du printemps. Een managementboek kan je niet meer over leiderschap en teams melden, dan dat wat de leden van het Concertgebouworkest vol passie vertelden over het ingewikkelde stuk van Strawinsky. Let als je gaat kijken vooral op de fagotspeler, Gustavo Nunez en luister goed naar de paukenist Nick Woud, die zegt dat de pauken in danse sacrale, het slotstuk, de ruggengraat van de muziek is en daar, meer dan de dirigent, het hele orkest richting geeft. Zo mooi verwoord wat coaching is.

 

07-07-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl