Wie A zegt, moet B overslaan

Op Facebook zag ik een filmpje waarvan ik mij afvraag of zo veel verbluffend toeval mogelijk is. Een hond rent over een zandweg. Er komt een auto met vliegende vaart de bocht om. De auto zou de hond verpletterd hebben als de auto niet een hobbel in de weg had geraakt en over de hond heen was gezweefd. De gebeurtenis op zich is al mindblowing, maar dat er juist op dat moment iemand staat met een camera is pure magie.

In het boek The road less traveled van psychiater M. Scott Peck lees ik een pleidooi voor wetenschappelijk onderzoek naar synchroniciteit. Synchroniciteit is het samenvallen in de tijd van twee of meer niet op elkaar betrekking hebbende gebeurtenissen waaraan betekenis wordt ontleend. Het boek is in 1978 gepubliceerd, ver voor het internettijdperk. Tegenwoordig worden we op YouTube overladen met filmpjes zoals het filmpje met de hond. Het bestaan van synchroniciteit is ook zonder wetenschappelijk onderzoek bijna niet te ontkennen.

Net als Scott Peck groeide ik op zonder internet. Ik leerde nog dat B uit A volgt en dat als je A zegt je ook B moet zeggen. Ik had geen reden om aan deze wetmatigheid te twijfelen. Als assessor bij The International Management and Business School in Den Haag merk ik dat in de scripties samenhang soms ver te zoeken is. Ik heb er moeite mee, maar is gebrek aan causaal denken echt een verlies? Wanneer je braaf de causale regels zou volgen kom je wellicht minder snel op die geniale ontdekking waar je niet naar op zoek was. Lap causaal denken aan je laars, laat circulaire denken achter je en omarm synchroniciteit in je denken. Om het toeval een kans te geven moet je B af en toe over durven slaan. 

Inspiratie:

The road less traveled, M.Scott Peck (https://www.bol.com/nl/p/the-road-less-travelled/1001004005637914/?suggestionType=suggestedsearch)

Gedicht: The road not taken van Robert Frost (https://www.poetryfoundation.org/poems/44272/the-road-not-taken)

Liedje: The road less traveled van Lauren Alaina: (https://www.youtube.com/watch?v=CpkLxquBg8s)

Themanummer van Tijdschrift voor Coaching Rebels

06-12-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl