Thuis

In Florence, na een bezoek aan het Pitti Paleis, belandde ik aan een tafel met een mij onbekende dame. Tijdens het nuttigen van onze borden spaghetti spraken we over de stress van reizen die we beide bleken te ervaren. Ze  vertelde dat haar reisstress voortkomt uit een behoefte om alles op haar werk af te kunnen ronden en hoe dat in de dagen voor vertrek zelden lukt. De illusie om iets af te hebben voor dat ik op reis ga, heb ik al lang geleden achter me gelaten. Nee, mijn stress wordt veroorzaakt door angst dat ik dingen vergeet, zoals belangrijke reispapieren of spullen als fototoestellen en dergelijke. Die angst is niet ongegrond en maakt dat ik mijn bagage wel zes keer op een dag controleer.

Thuisgekomen van Florence zag ik op televisie het einde van de film Upon the air met George Clooney in de hoofdrol. Het gaat over een man die voor zijn werk onnoemelijk veel vlieguren maakt. Hij leeft als het ware vanuit zijn koffer. Gaandeweg het verhaal gaat hij zich afvragen waarvoor hij op de vlucht is en waarom. Bij de aftiteling schonk ik mezelf een glas wijn in en dacht na over de vraag waarom ik toch een spoor van spullen achterlaat op al mijn reizen. Waarom vergeet ik zo veel als het gaat om materiele zaken?

Het antwoord vond ik in het boek Thuis, een essayachtige zoektocht van schrijver Daniel Schreiber naar het hebben van een thuis-gevoel. Ik onderstreepte: ‘Elk verlangen is feitelijk op het verleden gericht’. Een verrassende uitspraak, omdat je denkt dat verlangen gaat over de toekomst, maar als je het goed beschouwt gaat verlangen over ergens naar toe terug willen of ergens vandaan willen. Hoe dan ook, verlangen is het tegenovergestelde van hier en nu volledig aanwezig zijn. Thuis is hier en niet daar. Thuis is nu en niet straks of toen. Als ik mijn koffer pak, moet ik mijn koffer pakken en niet al in mijn hoofd bezig zijn met de volgende bestemming of nagenieten van een dag die achter me ligt.

Trailer van Upon in the air: https://www.youtube.com/watch?v=rTL1FmvVCuA

Thuis:https://www.bol.com/nl/p/thuis/9200000079999600/?suggestionType=suggestedsearch&bltgh=7fa764d1-bbdc-4307-ac48-aeb25b39f9c4.1.2.ProductImage

12-03-2018 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl