Vrijheid om te kiezen

Vrijheid om te kiezen

Het moet zeker dertig jaar geleden zijn geweest dat ik een cursus NLP/TA volgde bij Phoenix Opleidingen. Op een van de trainingsdagen werd een verhaal verteld over een vogeltje in een kooitje. Al vrij snel had ik mij met dat vogeltje geïdentificeerd. Tot de apotheose: het deurtje van het kooitje stond open. Het vogeltje had er zelf uit kunnen vliegen. Wat houd je tegen, vroeg de trainer mij indringend. Angst voor het onbekende natuurlijk, en als mijn verlangen naar vrijheid niet groter dan mijn angst was geweest, had ik nu nog in dat kooitje gezeten.

Victor Frankl was een psychiater die de Holocaust overleefde. Hij richtte zich in zijn therapieën op het vinden van zin in het leven. Hij zei dat alles van een mens kan worden afgenomen behalve één ding: de laatste van de menselijke vrijheden - zijn houding te kiezen in alle omstandigheden.

Op 4 mei herdenk ik de ontelbare mensen die vermoord zijn door de nazi’s en buig ik mijn hoofd voor de velen die lijden aan intergenerationeel trauma. Hitlers haat reikt ver, nog steeds. Hoe bevrijd je je van alles wat je gevangen houdt? Hoe kom je los van alles wat jou in gijzeling heeft genomen? Misschien, heel misschien, vinden mensen op 5 mei het deurtje dat open staat naar de vrijheid. De vrijheid om je opnieuw te verhouden tot de geschiedenis, tot jouw geschiedenis en ondanks alles te kiezen voor hoop, telkens opnieuw.

03-05-2023 Deel
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl